Sider

fredag 22. november 2013

Porteføljeoppdatering Q3 13

Da er de fleste kvartalsrapportene for Q3 inne. Alle mine selskaper bortsett fra SDRL og SFL har rapportert resultater. Siden aksjeprisene i "core" delen av min portefølje er mer eller mindre irrelevant med mindre jeg skal selge, er det viktigste spørsmålet man stiller seg etter å ha gått gjennom resultatene:

How's Business?

Jeg vil her gå gjennom selskapene jeg eier aksjer i for å bestemme om de fortsatt er "hold"
Rekkefølgen er størrelsen i porteføljen, fra størst til minst.

Apple(AAPL)
Apple gjør som de skal. De selger flere og flere og flere iPhone og iPad, men selskapet trenger nok en ny bestselger for å få tilbake mojoen sin hos investorer. Det holder ikke med den høyeste rankingen i bransjen inne kundetrilfredshet, bruk, omsetning per bruker osv osv. De kjøper tilbake hauer av aksjer, har 2,4% utbytte som garantert vil økes i fremtiden  og leverer fortsatt noen av de beste dingsene på markedet. Med ny Ipad Air, iPad Mini med retinaskjerm og en refresh av både iPhone og iOS, tror jeg denne julesesongen vil være minst like god som tidligere.
Apple har vokst til å bli den største beholdningen i porteføljen min, med en oppgang på 25% de siste månedene.

Intel(INTC)
Intel har slitt med fallende PC-salg og minimale markedsandeler i telefoner og nettbrett. Selskapets nye CEO ser ut til å ha forstått problemene og tar grep. De kaster rett og slett så mye penger etter dette segmentet at jeg ikke kan se hvordan de kan feile. De har utvilsomt den beste prosess-teknologien på markedet, noen av de beste ingeniørene og sterke bånd med OEM's i Asia og med Microsoft. På investor-dagen i går la endelig sjefene frem planene om det jeg og sikkert mange andre aksjonærer har ventet på. De skal åpne de nye fabrikkene sine for 3parts designere av chips. Dette kan bety enorme ekstra inntekter på noen års sikt. Jeg ser for meg Apple. Jeg ville ikke vært long Qualcomm fremover i hvertfall.
Ledelsen lovet en 4 dobling av shippede tablet-chips neste år, som i mine ører betyr at de allerede har signert avtaler med minst en stor OEM. 14nm er i rute, og de vil shippe komplett SoC med bredbåndsmodem integrert i 1H 2014. Intel-TV blir solgt eller skrevet ned innen kort tid etter hva jeg kan skjønne og det er like greit. De må fokusere på det de kan best, først.
Selskapet historie med utbytteøkninger står i fare hvis ikke ledelsen tar grep snart, så jeg ser for meg en liten økning, bare for å holde trenden gående. Dette betyr mye i USA, der de har en helt annen filosofi mtp utbytte enn her i Europa.

Seadrill(SDRL)
Seadrill rapporterer til mandag og det blir en spennende rapport. Transocean(RIG) rapporterte at de har usedvanlig mange ledige rigger for leie i 2014. Dette virker litt spesielt i ett marked som liksom skal "boome"
Seadrill har såpass høy gjeld at de må utnytte flåten sin i ganske høy grad for å produsere nok cash-flow til å betale utbytte og drifte selskapet. Blir spennende å høre fra ledelsen hva de har å si om tiden fremover. Språket ledelsen bruker på CC med analytikerne sier ofte mye. Seadrill har fortsatt å kjøpe rigger, så mulig de rett og slett drifter sjappa bedre en RIG.

National Oilwell Varco(NOV)
NOV leverte ett knallresultat for Q3. Dette selskapet gjør det rett og slett veldig bra i ett vanskelig marked. Selv om landbasert drilling i Nord-Amerika fortsatt er i nedgang, vokser selskapet mye i resten av verden.
CEO skal slutte, men jeg har virkelig troen på resten av toppledelsen og tror de vil finne en verdig arvtager. Dette må jeg selvfølgelig følge nøye, da nye ledelse kan bety svært mye i ett selskap. Dette kommer jo midt i tiden da selskapet skal ha en spin-off av distribusjons-enheten sin til ett eget selskap. Dette tror jeg vil være verdi-skapende, da denne delen av bedriften ikke trenger å sloss om kapital med andre enheter, som har høyere marginer, men mindre volum. Siden dette ikke blir ett NOV "merke" så kan de også distribuere og montere utstyr fra andre selskaper i områder der NOV har bedre infrastruktur enn andre oljeservice-selskaper. Tror jeg blir sittende i begge selskapene etter spin-off.

Deere&Company(DE)
Deere leverte bedre resultat enn ventet i ett vanskelig marked. Kjøp av stor maskiner har falt verden rundt (jeg følger også resultatene til CAT, ETN, TEX, JOY, osv) men siden landbruk har gått mye bedre enn gruvedrift og konstruksjon osv, leverer Deere svært god cash-flow, marginer og EPS, selv med fallende salg.
Dette kommer av effektivisering, fokus på produkter med gode marginer og salg av avdelinger som gjør det dårligere. Dette er en god grunn til å kjøpe sykliske selskaper når de prises til 10x inntjening, når vi ikke er i nærheten av noen boom i denne delen av økonomien. Nedside-beskyttelsen er god, for med høy cash-flow samt stabilt og økende utbytte som er godt dekket, vil Mr. Market ikke la dette utbytte bli for høyt, så aksjen har ett gulv.

Textainer Group Holding(TGH)
Textainer leverer også varene(pun intended), men i en stadig mer konkurranseutsatt sektor. Høye marginer og små vansker med å komme inn på markedet har gjort at det er økende konkurranse, spesielt om de mindre oppdragene. Billige penger har gjort at nye selskaper kan komme seg inn i bransjen relativt lett. Med økende konkurranse blir det lavere yield, marginer og tilslutt cash-flow. Textainer er på ingen måte i problemer og økte omsetningen med 9% YoY, men det er en utvikling jeg må følge med på i kvartalene fremover. Hvis det blir for høyt tilbud i forhold til etterspørsel, vil nok de minste, nyoppstartede selskapene slite først da de ikke har tilgang på milliarder slik som TGH, BOX osv. Dette vil føre til lavere inntjening på kort sikt, skvis av smågutta, konsolidering og til slutt vekst og økende inntjening for TGH. Det er fordeler i å være størst i en "råvare"-bransje.

Ship Finance(SFL)
Ship Finance har ikke rapportert enda og det blir spennende å se hva som skjer med 3-parts risikoen mot Frontline. FRO sliter vel etter hva jeg kan forstå ganske kraftig da dagratene fortsatt ligger godt under breakeven. SFL har heldigvis aggressivt skrevet ned verdiene av båtene de har på charter til Frontline de siste par årene og dermed redusert risikoen i regnskapet. Cash-flow'en er vel fortsatt utsatt, men SFL har diversifisert seg kraftig vekk fra FRO og vil overleve greit uten dem. Det vil selvfølgelig bli en knekk, med mulig kutt i utbytte.  SFL har bestilt endel nye skip som de må betale ned, så hvis cash-flow'en krymper for mye kan muligens styret beslutte reduksjon i utbytte i en periode. Det skrotes flere og flere båter nå, men det er fortsatt oversupply. Lederene i flere shippingselskaper nevner på CC at de har liten tro på at hele GRI(General Rate Increase) vil "sticke" denne gangen. Det er rett og slett ett svært vanskelig segment. SFL har heldigvis gode bankforbindelser, god cash-flow og dyktig ledelse. Jeg tror de vil komme ut av denne nedturen sterkere.

Nokia(NOK)
Nokia er plutselig ett nytt selskap og de henger i en tynn tråd i porteføljen min. Opp 217% fra snittprisen min og uten en klar(kommunisert i alle fall) strategi. Siste rapport gav noen hint om hva ledelsen vil gjøre fremover, men det blir litt vagt og jeg har ingen erfaring med den nye ledelsen. Den gamle har i hvertfall ikke vært snille for langsiktige investorer de siste fem årene. Dette viser at ett dårlig selskap kan være en god investering hvis man kjøper til riktig pris. Tror nok jeg vil kutte ytterligere i beholdningen min fremover. Har mer spennende muligheter i andre selskaper.

Hain Calestial(HAIN)
Dette selskapet fyrer på alle sylindrene. Sterkt økende salg, bedre marginer, bedre distribusjon, sterk økning utenfor USA med økende distribusjon også her, masse innovasjon, bedre lagerstyring, mer produktivitet og lavere kostnader. Hain fortjener en P/E på 31. Dette er fortsatt en langsiktig vekstbransje og Hain er plassert svært godt for vekst i mange år fremover. Naturlig/økologisk forbruk øker 10 ganger raskere enn konvensjonell mat ifølge Nielsen. Med tanke på hvor lite utbredt det faktisk er ser jeg for meg vekst i mange mange år til. USA leder an her faktisk (fedme blant barn på nedgang for første gang på årtier) og UK og sentral europa følger etter.

FEI Company(FEIC)
Kjøpt etter siste rapport.

NeoStem(NBS)
NeoStem er ett selskap som viser hvor bipolar Mr.Market er. PCT avdelingen fortsetter å signe nye kunder. PCT vil mest sannsynlig produsere Baxter's stamcelle-produkter fremover og de har avtaler med mange lovende selskaper i forskjellig stadie av kliniske studier. Omsetningen i denne avdelingen stiger raskt.
Utvanning av aksjene gjennom emisjoner er fortsatt en mulighet fremover, men det er sånn det er med biotek. NBS har marked cap på 112M $ noe som er ca 1/10 av peak salg av deres mest lovende produkt. andre bioteks prises til 1/1 allerede med mindre lovende funn i preclinical og phase1 studier, samt null i omsetning og kraftig cash-burn.
Mulig multibagger i fremtiden dette her. Men svært risky selvfølgelig.


Jeg vil fortsette å holde alle selskapene mine, bortsett fra Nokia som jeg vurderer solgt.
Jeg har ca 10 selskaper i kikkerten og spesielt ett som jeg har gjort MYE research påvirker svært lovende for 2014 og langt fremover. Alle disse 10 er "kjøp" i mine øye på dagens priser hvis man er langsiktig.

Med markedet på all time high og ingen tegn til noen slutt på QE med den nye Fed-sjefen er det risiko i markedet for tiden. Men hvis man kjøper kvalitetsselskaper, holder så lenge business are good og selger når ting nærmer seg latterlige priser så vil man klare seg godt på lang sikt.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar