Sider

mandag 28. oktober 2013

Case for kjøp av FEI Company

FEI er ett 3,5$milliarder selskap basert i Oregon, USA.
Selskapet selger mikroskoper i den øverste klassen. Mikroelektron-mikroskoper som kan vise høyoppløselige bilder av individuelle atomer.

Kundene deres er innen fire forskjellige sektorer: naturressurser, mikroprosessor-produsenter, life science og material-vitenskap.
Alle disse sektorene er spennende og vil på hver sin måte oppleve vekst i tiden fremover.

Naturressurser: I Nord-Amerika er skifergassrevolusjonen godt i gang og det har endret måten amerikanerne produserer energi. Med høy oljepris har det blitt stadig mer økonomisk å utvinne olje og gass fra ukonvensjonelle metoder. Dette er en 60år gammel industri, men nå som de store gutta er med på leken og det begynner å bli skikkelig press på å få opp effektivitet og få mer ut av disse steinen som disse hydrokarbonene er fanget i, så må industrien forstå steinformasjonene bedre. Dette hører jeg bli nevnt av alle, både oljeprodusentene som Exxon og Chevron, "pure play" ukonvensjonelle som Chesapeake og Sandridge, til oljeserviceselskapene som Baker Hughes, Schlumberger og NOV.  FEI's produkter gjør oljeindustrien mer profitabel. Det er ett bra sted å være. Dette er en vektarena som er i vekst og vil fortsette å vokse

Mikroprosessor-industrien: Dette er en sektor jeg følger tett og veien her går mot mindre og mindre. Moore's lov lever enda og Intel vil shippe 14nm mikroprosessorer sent i år eller tidlig neste år. 14nm er så smått at det er vanskelig å forstå. En klinkekule er i forhold til jorden det samme som 1nm er til en meter. TINY. Når disse selskapene skal utvikle mindre og mindre teknologier trengs høyspesifikasjons utstyr. FEI selger dette. Og mens konkurrentene fokuserer mer på å selge selve utstyret, for så å se transaksjonen som avsluttet bruker FEI tid og ressurser på å bygge forhold med sine kunder så de kan utnytte utstyret på best mulig måte. Og slik gir kundene info om hva de ser etter i neste generasjons utstyr. Dette mener jeg gir FEI ett voksende konkurransefortrinn. Jeg tror også at vi vil se flere og flere mikroprosessorer i flere og flere dagligdagse ting når "the internett og things" blir mer utbredt. Da må mer forskning på plass og FEI står klare til å selge det som trengs.


Life Science i mangel av ett godt norsk ord, er studiene av levende ting. Forskning og utvikling av medisiner og ernæring. Det er mer og mer forskning på molekylnivå, atomnivå og enda videre. Vekstmarked i lang lang tid.

Material-vitenskap. Her er jokeren og grunnen til at jeg oppdaget FEI. Verden beveger seg mot nanoteknologiens inntog i vårt daglige liv. Innen denne sektoren har det vært mange "boble"aksjer og utviklingen av ny teknologi har en tendens til å bruke litt lenger tid på å modne enn mange spekulanter og investorer liker å vente. Dette er en utrolig spennende bransje og noe jeg personlig tror vil forandre verden like mye over de neste 50år som internett har forandret oss de siste 30. Mange selskaper vil lykkes i denne overgangen og mange vil bukke under. Men dette kommer.
FEI er en "pick & shovel"  play på denne utviklingen da de leverer ett kritisk punkt i forskning og utviklingsarbeidet som fører til utvikling i dette feltet


RISKOFAKTORER:

Valuation risk: En P/E på 31.65 er noe høyt for ett selskap i forhold til det jeg pleier å kjøpe, spesielt når de har en PEG på 1.58. Jeg pleier å like under 1. Men dette selskapet har en så lang "runway" at jeg mener det er en fair pris.

Konkurranse: Det kan komme en konkurrent med ett produkt som er mye bedre. Men etterhvert som FEI blir en mer og mer integrert partner til de forskjellige kundene sine er dette en risiko som blir mindre år for år.
Selskapet har flinke folk og er helt i fronten på forskning og utvikling av mer komplekse maskiner.

Ledelsen: Selskapet har dyktig ledelse noe som er viktig for å tiltrekke og beholde talent i denne bransjen. Jeg vil passe på endringer i ledelsen.

Execution risk: Ledelsen har levert på målene de har satt seg både internt og ovenfor analytikerne. Dette ser jeg på som spesielt viktig i "mindre" selskaper da store svingninger i aksjekurs kan ha stor innvirkning på hvilke betingelser selskapet får i lånemarkedet. Dårlig execution kan føre til at utstyr blir forsinket og kunder blir grinete. Da er veien til Carl Zeiss o.l kortere, selv om det har stor kostnad for ett selskap å bytte leverandør av dette utstyret, da dette medfører bytting av software og opplæring av ansatte som hindrer daglig utførelse av jobben de er satt til å gjøre.EXIT:

Drøy overprising: Modellen må oppdateres etter hvert kvartal, men I know it when I see it.

Stor endring i ledelsen

Manglende execution på lovnader. Da bør det være en god grunn. Timing eller long term benefit er gyldig:)
Note to self: Vær klar for en bumpy tur, da Wall Street gutta er kortsiktige. DETTE ER EN LANGSIKTIG INVESTERING

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar