Sider

torsdag 5. juli 2012

Om Nokia

I min forrige post tok jeg opp noen lærdommer fra min svært korte tid i aksjemarkedet.
Jeg vil svare på kommentaren fra Anders med en ny post for poengene blir bedre med litt charts.

Det med Nokia kunne jeg fortalt deg når Nokiasjefen gikk ut og sa Android aldri ville bli noe, og Nokia fortsatte på Symbian og videre med WM.
Ser ut som de nye modellene er ålreit skrudd sammen, men skulle jeg hatt Windows på telefonen skulle jeg hatt one-click tilgang til pcen hjemme(selvsagt med riktig sikkerhet og passord), ellers holder jeg meg til Android.

Morsomt å lese på bloggen her, mye nyttig å lære. Stå på!
Takk for svar. Jeg er helt enig i at Nokia har gjort noen veldig dårlige veivalg de siste 4-5 årene.
Når Apple kom med iPhone reagerte de andre produsentene på forskjellige måter. Der Samsung og flere kinesiske produsenter utviklet det mange vil si er "kopier" av iPhone, tviholdt Nokia på elendige operativsystemer.

AAPL Chart


iPhone kom i 2007 men salget til Nokia fortsatte å øke, muligens derfor de holdt på dårlige systemer.
Når de innså at det gikk feil vei fikk de inn en ny CEO fra Microsoft. Senere ble det annonsert at Nokia og Microsoft inngikk partnerskap.
WM var elendig, det kan jeg være enig i. Microsoft er blitt en enorm bedrift og slike bruker gjerne litt tid på å snu seg. De vil inn på mobilmarkedet og de er villig til å bruke cash for å oppnå det. De betaler Nokia 1Mrd$ pr år for å hjelpe dem å utvikle er konkurransedyktig smarttelefon.

Og Nokia kan lage telefoner. De har bygget opp mye av det som er grunnstenene i mobiltelefon-kommunikasjon og har over 30.000patenter. De får bl.a penger for hver iPhone som blir solgt og Nokia har i senere tid vært mer aggressive mot andre selskaper for patent-overtredelser.

Nå som selskapet har fått øynene opp for hva forbrukerne vil ha, satser de tungt på Windows Phone 8 og hvordan den vil integreres med andre produkter fra Microsoft. Noe av det jeg synes er mest spennende og noe jeg tror kan være en trigger for Nokia er Smartglass som blir en åpen plattform for utviklere å leke seg på, alt bundet sammen av en Xbox. Microsoft har mange haters og de er absolutt ikke best på alt. Jeg skriver dette i en google chrome nettleser, jeg bruker Android, jeg har en PS3.

Men jeg bruker fortsatt en Windows-basert PC og det gjør også en svært, svært stor andel av potensielle PC-kunder. Apple lager ett godt (bedre mener mange) alternativ, men de fleste kjøper fortsatt Windows.
Og hvis de kan integrere internett i stua på en mer sømløs, intuitiv og morsom måte enn det andre har klart tidligere, vil det gi en boost for WP8 og derfor Nokia. Hadde Microsoft skulle gjort dette alene så hadde jeg ikke hatt veldig trua, men når de åpner opp en plattform som utviklere kan jobbe med utløser man mye kreativitet.


Selvfølgelig har Nokia konkurrenter til Windows Phone 8 OS'et. Samsung blant annet kommer til å lage telefoner som kjører WP8. Men Nokia trenger ikke å slå hverken Apple eller Samsung. De trenger å få en markedandel. De trenger å produsere positiv cash flow. Gjør de det vil Nokia stige. Alt bortsett fra ren konkurs er priset inn virker det som.

Dette er Nokia for siste 6 mnd. Markedet viste i Desember at Nokia gikk gjennom restrukturering og ikke ville komme med Lumia som kjørte WP7.5 før Q2 2012. Når selskapet selv varslet at de måtte senke inntjening-estimatene sank aksjen som en sten, selv om de som følger markedet hadde rapportert tidligere at salg av Symbian tapte kraftig mot low-end Android-telefoner i Nokias viktigste markeder i Asia.
Det burde i ett effektivt marked vært priset inn.

Hvis du ser på chartet så synker Nokia i en jevn fin kurve. For meg ser det ut som Mr.Market priser inn en konkurs. Trekk fra burn-rate for selskapet hver dag og pris inn den ekstra risikoen for å bli sittende igjen til sist.
CEO Elop har antydet til salg av patenter for å skaffe driftskapital, men det eneste som er gjennomførst i forhold til patenter er outsourcing av jobben med å passe på at folk ikke bøffer ideene deres. Dette vil frigjøre unødvendige ansatte og spare kostnader.
Selskapet sitter med 1.8mrd$ med immaterielle eiendeler(intangibles)
Det er ikke mye for porteføljen med patenter når du ser prisen Google betalte for Motorola Mobility, eller 750,000 pr. patent på auksjonen etter Nortel.

Så selv om selskapet skulle gå konkurs, vil du få igjen pengene dine(tror jeg)
.


Så om selskapet skulle fått en markedsandel og de begynner å tjene penger ser jeg ikke noen annen vei en rett opp for Nokia's aksjer.

Samarbeidet Nokia/Siemens er også en viktig del av regnestykket. Samarbeidet har kostet mye penger og tjener lite. Men hvis trendene fra Vesten sprer seg(som den vil) til Asia kommer partnerskapets satsning på LTE til å bli profitabelt. Og Nokia ville ha produsert positiv cash flow i forrige kvartal hvis det ikke var for tap tilknyttet Nokia/Siemens.

Alt i alt syntes jeg Nokia ser ut til å komme tilbake. Salget av Lumia i USA er det mange som venter på. Q2 resultater offentliggjøres 19 juli og det kan fort gå videre nedover. Vi er fortsatt midt i den værste delen av restruktureringen og selskapet kommer til å rapportere tap også i dette kvartalet.

Jeg syntes Nokia så ut som en bra kjøp på 3$. Det ser mye bedre ut nå på 2$, men det forundrer meg ikke om aksjen vil falle enda mer. Om 5 år tror jeg at vi vil se tilbake på denne tiden og ønske at man kjøpte på denne prisen.

Men det er bare min mening. En nybegynner i faget som ikke har peiling. Men det er det som er så flott med aksjer. Motstridende meninger skaper ett marked. Blir ikke solgt mye hvis alle var enige...
3 kommentarer:

 1. Morsomt at min kommentar ble kommentert i en ny post. Godt jeg ikke skrev "dette er nok slutten på Nokia", for da hadde jeg sett dum ut nå :)

  Sitter på noe innsideinfo i mobilverden, og det er basert på denne jeg uttaler meg, noe i etterklokskapens navn, om nokia og deres satsing på symbian og WM.

  Trekker frem at WM8 skal bli spennende å se på, og hadde pureview 808 kommet med android/WM8 hadde jeg vært interessert i denne.

  Kanskje man skulle kjøpt seg opp i Nokia som long til spottpris, og håpe på oppgang ?

  SvarSlett
 2. Det kan godt bety slutten for Nokia, det vet ingen. Men min mening er at Nokia vil komme seg på beina igjen. Det virker i hvertfall som Mr.Market tror at Nokia vil gå konkurs.

  Som jeg skrev i min opprinnelige post: "Don't catch a falling knife"
  Nokia faller jevnt og trutt.
  Hadde markedet vært effisient(i mangel av ett bedre norsk ord) hadde alle dårlige nyheter vært priset inn for lengst. At Nokia kommer til å levere dårlige tall når Q2 rapporten kommer ut tror jeg de fleste er sikre på. Men du skal ikke se bort ifra at aksjen faller uansett.. Jeg avventer å ser hvordan det går med Lumia. Selv om jeg kanskje går glipp av noe avkastning, så ser nedsiden stor ut nå. Oppsiden ser større ut, men markedet vil nok straffe selskapet videre.

  p.s
  Det er stor forskjell på WM(Windows Mobile) og WP(Windows Phone)

  SvarSlett
 3. Sikkert bare jeg som blander uttrykk, mener operativsystemet basert på Windows.

  SvarSlett