Sider

torsdag 31. mai 2012

Analyse av BP (BP)

BP er ett verdensomspennende oljeselskap med hovedkvarter i London. Selskapet driver leting, produksjon, raffinering, markedsføring og salg av petroleumsprodukter.

BP er en av de seks store "supermajors" og har en market cap på 116milliarder$ på nåværende pris.
Selskapet driver i over 80 land og i alle verdensdeler.
BP burde i grunn vært en safe-bet med tanke på størrelse, overskudd og mange år med erfaring innen leting og produksjon av olje og gass. Det hele endret seg veldig i April 2010 når en BP-driftet rigg(eid av transocean) begynte å brenne og senere sank i Mexico-gulfen.

Deepwater Horizon ulykken har blitt sett på som den værste miljøkatastrofen i USA's historie med 4,9 millioner fat med olje som lakk ut.
BP har "fått skylden" for ulykken, selv om mange selskaper er ansvarlige for den totale driften. Selskapet har inngått forlik med flere av operatørene og med alle private berørte, mens rettssaker mot Halliburton og Transocean pågår fortsatt. Disse sakene vil tas opp i rettssystemet når ankeperioden til privat-forliket går ut.

Disse rettsprosessene har kostet BP mange milliarder $ noe som har gått hardt utover regnskapstallene og utbyttet til selskapet. BP måtte også selge endel eiendeler for å ha nok cash til erstatninger.

Ett stort usikkerhetsmoment er hvor mye selskapet må ut med til amerikanske lokale og føderale myndigheter. BP har allerede satt av og betalt ut over 6milliarder$. Selskapet har sagt de skal sette av minst 20B$ og selv om erstatningskravene kan bli høyere vil selskapet få tid til å betale ned dette. En konkurs som det har blitt mye spekulert i er derfor høyst usannsynlig.

På den andre siden kan rettsakene gå bedre enn ventet noe som kan gi selskapet en fin oppgang.
Noe som gjør dette mulig er at BP er en av de største arbeidsgiverne i området rundt Mexico-gulfen og Obama-administrasjonen kan ha fordel av å orden opp i situasjonen før valget i høst.

Ett annet usikkerhetsmoment er det som skjer i Russland, der BP og en gruppe oligarker har hatt ett langvarig turbulent forhold. Det er spekulasjoner om at muligens Rosneft  vil kjøpe ut oligarkene, men dette samarbeidet har hatt opp og nedturer i lang tid og det virker som markedet har vent seg til usikkerheten som kommer fra Russland. Samarbeidet er nemlig svært profitabelt.

Tallenes tale


Selskapet trades nå på en P/E på 4,80, noe som gjenspeiler usikkerheten rundt rettsprosessene. Ettersom mye av usikkerheten allerede er priset inn og inntjeningen igjen er oppe på nivåene fra før ulykken ser jeg BP om en verdi-investering som betaler ut 5.20% i utbytte mens man venter på at markedet igjen skal prise selskapet riktig.

BP trades også på en P/B på 0.99 noen som er ca 50% under gjennomsnittet for sektoren og en price/cash flow på bare 3.30

Utbyttegraden er på behagelige 23% noe som gjør at selskapet trolig vil fortsette å betale utbytte selv om erstatningskravene skulle bli høyere enn det markedet har priset inn.
Før ulykken betalte selskapet utbytte på 3.45pr aksje. Nå betaler selskapet ut 1.35 så muligheten for økning i utbyttet over tid er stor. I sin nye 10 punktsplan  viser selskapet til at de vil øke utbyttegraden over tid når økonomien tilsier det igjen.

Konklusjon 


BP er en supermajor på billigsalg. Selskapet har bred eksponering, viser at de tar ansvar etter ulykken og har igjen god inntjening. Selskapet har mye å ta igjen på PR fronten, men de har vist at har fokus på å behandle folk og miljø i områdene de opererer i med respekt.

Med en P/B på 0.99 betaler du ingenting for fremtidig cash flow, så jeg anser BP som en verdi-investering som i tillegg betaler ut ett fint utbytte med gode muligheter for økning de nærmeste årene.

Risikofaktorer er erstatningssakene, russland og selvfølgelig de samme problemene alle oljeselskaper møter.


Min tese for investeringen:

Olje vil være den viktigste energikilden i minst 20 år til og mindre reserver vil gi høyere priser.
Olje vil holde seg over 80$ pr fat, selv med usikkerheten som er i verdensøkonomien
BP vil inngå forlik med de amerikanske myndigheter til en overkommelig pris.
Utbyttet er trygt, med lav utbyttegrad noe som vil gi beskyttelse mot fall under 35$ på aksje.
Salg av non-core eiendeler vil gi ett mer strømlinjeformet selskap som bør gi bedre marginer.
Graham-nummer tilsier en verdi på 80$

Exit:

Kutt i utbytte
Fallende marginer
Usikre juridiske avtaler etter forlik med amerikanske myndigheter


Jeg er LONG BP.



2 kommentarer:

  1. Flott blogg du har her:-) Fin analyse av BP..

    Er ikke noen ekspert på BP aksjen, men hvorfor går du long i et selskap som faktisk er ned de siste 10 årene, du ser tydeligvis potensiale for kursoppgang?

    Har en egen blogg som er mest om trading men ser på langsiktige case innimellom. www.aksjerragnarfoss.blogg.no

    SvarSlett
  2. Takk..

    BP ble tradet for ca 50$ for ti år siden og har siden da vært over det frem til krisa i 08. Mexico-ulykken senket aksjen til 27$

    De har de siste 10 åra tredoblet inntjeningen, doblet ROE og doblet profit marginene. Og aksjen er ned. Det er selvfølgelig usikkerheten rundt rettssakene som holder prisen kunstig lav. Mye er selvfølgelig priset inn i aksjen, så ett forlik som er bedre enn ventet kan gi ett lite relief rally.

    Jeg har nemlig ikke troen på effisiente markeder. Det er alltid frykt og grådighet som styrer, selv i overanalyserte selskaper som BP. Aksjen er ned siden jeg kjøpte og jeg tror nok at de vil fortsette noe ned utover sommeren. Med mindre vi får QE3 så er jeg egentlig ganske bearish på markedet generelt. Dette vil nok senke oljeprissen og derfor også BP, med mindre det kommer noen gode selskap-spesifikke nyheter.

    Og vet man litt om hvordan det amerikanske rettssystemet fungerer så er det lett å se for seg at denne saken kan ta veldig lang tid, hvis ikke BP får ett forlik de kan leve med.. Se på feks ExxonValdez. XOM er nå verdens største oljeselskap, selv om det var snakk om konkurs o.l i tiden det sto på.

    Siden jeg skrev analysen har det jo vært endel utvikling i russland-saken. Ett mulig salg av BP's andel kan bringe inn rundt 30 milliarder $.
    Det vil gå på bekostning av antall produserte fat, men vil gi cash til "tryggere" leting og utvikling. Russland er jo ikke akkurat kjent for å være ett bra sted å investere for de store oljeselskapene. Spennende å se hvordan det går for Statoil.


    Men det er hovedsakelig utbyttet jeg er ute etter. Mulighetene for en pen utbytteøkning er det som er aller mest attraktiv for meg. Slik jeg ser det nå er det større mulighet for oppside enn nedside og jeg har troen på at ledelsen i BP vil følge sin oppsatte plan om økning i utbytte.

    Jeg skal ta en kikk på bloggen din.
    Hyggelig med en kommentar. Det er det jeg hovedsakelig er ute etter med denne bloggen. Som navnet tilsier er jeg amatør, med svært kort fartstid i gamet og jeg har mye å lære. Derfor setter jeg stor pris på at andre med mer erfaring kommer med innspill. Hver gjerne uenig også. Det er ingen som lærer noe hvis alle er enige;)

    SvarSlett