Sider

onsdag 9. mai 2012

Analye av MAKO Surgical (MAKO)

Mako surgical designer, produserer, markedfører, selger og vedlikeholder en robotarm som blir brukt i kne og hofte operasjoner. Selskapet har hovedkvarter i Ft. Lauderdale, Florida og trades på Nasdaq.

MAKO har blitt sammenlignet med Intuitiv Surgical(IRSG) som har vært en investors drøm de siste årene, selv om det er stor forskjell på selskapene. MAKO har ingen direkte konkurrenter innenfor sin nisje og har økt omsetningen i en bra tempo de siste årene.
MAKO's robotarm gjør inngrep i knær og hofter mye mindre komplisert, noe som gir kortere rekonvalesens, mindre sårdannalser, mindre arr og mindre smerte for pasienten.
Selskapets forretningsmodell er en såkalt razor&blade modell. Altså: selg høvelen så billig som mulig og tjen penger på gjensalg av nye blader. MAKO selger sin RIO robotarm med små marginer og tjener penger på deler, vedlikehold, service og utstyr. Og når et sykehus har brukt penger på maskinen blir den også brukt, selv om utnyttelsesgraden av deres maskiner hadde falt noe i Q1.

Første kvartal har for selskapet historisk vært det vanskeligste. Pga systemet de har i USA med privat sykeforsikring og egenandeler er det mange som utsetter sine sykehusbesøk til senere i året for å ikke "bruke opp" forsikringen sin for det året. Selskapet senket også sine estimater for solgte enheter fra


Selv om selskapet ikke har noen direkte konkurrent innenfor sin nisje må de konkurrere med de store gutta som J&J og Stryker, som leverer utstyr til tradisjonelle operasjonsprosedyrer. Disse driver også kampanjer for å hindre at robotene "tar over"
Men fremtiden kommer og en ny studie viser at selv de best utdannede kirurgene gjør unødvendig skade på vev og ligamenter ved kneoperasjoner i 50% av inngrepene.
Med MAKO's robot fjerner man mye av risikoen for dette. Det vil si at pasientene er mer fornøyd, noe som fører til mindre søksmål, forsikringsutbetalinger osv. Sykehusene tjener også penger på dette, noe som vil drive MAKO i fremtiden.


Det jeg synes er spennende med selskapet er at de er i en ny bransje som leverer bedre resultater enn sin forgjenger. Mennesker er bra, men ingen mann er en robot. Eldrebølgen i Norge er en ting, men i USA er det er enormt antall mennesker som begynner å bli godt oppe i åra, og med moderne medisin vil folk leve lenger og lenger. Og det er en økende trend mot at folk ikke bare setter seg ned når de pensjonerer seg. De vil reise, oppleve, danse og leke med barnebarn. Da er det en fordel at knær og hofter holder. Her kommer MAKO inn med sine prosedyrer som gir mindre smerte og kortere tid til man er på beina igjen.Tallenes tale


MAKO leverte rapport for Q1 2012 i helga og det var tydeligvis skuffende lesning for investorer da aksjen falt nesten 30% after-hours. Omsetningen til selskapet steg 50.7% fra Q1 11 men selskapet hadde likevel ett tap på .0.28$ per aksje mot estimater på -0.20$.

EPS har trendet i riktig retning i flere år, men selskapet tapte 0.01$ per aksje mer i Q1 12 enn i Q1 11. I følge ledelsen har dette kommet fra uforutsette hendelser hos kundene deres og dette vil bedres i Q2.

Selskapet har ingen gjeld men har vært ute i markedet å hentet penger ved flere anledninger. Ifølge siste rapport har de også sikret seg en credit-line på nye 50m$ som de kan hente penger fra ut året mot en rente på 6,7%. Dette vil også gi selskapet som MAKO låner penger av(Deerfield, DFR) warranter på kjøp av aksjer i selskapet mot en pris som ligger 20% over gjennomsnitts tradingpris i løpet av måneden etter lånet.
Les mer detaljert om dette her: http://seekingalpha.com/article/568771-mako-surgical-hooked-but-not-gutted
Hvis alle 50m$ blir lånt blir aksjeprisen "utvannet" med ca 2,3% noe som ikke er allverden for å fortsatt drive butikk. I følge ledelsen ville cash-burn ligge på ca 25-30m$ i år og selskapet har ca 50m$ på bok og i kortsiktige investeringer, så det er ingen selvfølge at de vil benytte seg av denne kreditten. Uansett er det best å sikre seg kreditt når man faktisk ikke trenger det, da betingelsene ofte blir bedre.

Konklusjon

Det kan ta ett par år til før dette selskapet er proffitabelt noe som selvfølgelig gir høy risiko. I tillegg er det innen sektoren medisinsk utstyr som alltid er risikofylt, hvis ikke du kjøper blue-chip gigantene som J&J.

Jeg hadde planer om å kjøpe meg inn i dette selskapet, men etter siste rapport fikk jeg en liten wake-up på hvor lite dette selskapet faktisk er og hvor skjør business-modellen er. De solgte 4(!) RIO-systemer mindre enn de hadde trodd og dette førte til ett tap i EPS. Likevel tror jeg på selskapet i langsiktig perspektiv noe som kan gi denne uka fall en fin kjøpspris for å starte en posisjon i selskapet.

På conference-call'en som fulgte siste kvartalsrapport virket ledelsen klar i sin strategi og det er viktig. De bør bry seg lite om prisen på aksjene sine, selv om de blir kompensert med disse. Langsiktig bygging av selskapet og dets nettverk er viktig og det virker som ledelsen har forstått dette. Å behage alle hedge-fondene og analytikerne på Wall Street bør komme i andre eller tredje rekke.

Jeg venter til slutten av uka, når den værste stormen har lagt seg før jeg kanskje tar en aldri så liten posisjon.
Aksjen kan fortsatt falle mye.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar