Sider

onsdag 11. april 2012

Analyse av iRobot (IRBT)

iRobot er ett teknologiselskap som designer, bygger og markedsfører militære og sivile roboter.
Selskapet ble grunnlagt i 1990 og har hovedkvarter i Bedford, Massachusetts.

Selskapet designet de første årene kun roboter for det militære, men siden 2002 når de lanserte støvsugerroboten Roomba har mer av inntektene kommet fra det sivile markedet.

På den militære fronten har selskapet en rekke forskjellige roboter. Primæroppgavene er å desarmere bomber,  minerydding, ta seg inn i sammenraste bygninger, luftprøver etter f.eks kjemisk eller kjernefysisk krigføring/ulykker, rekonosering og en rekke andre formål. Selskapets roboter er allsidige og kan tilpasses til situasjoner der de trengs. Deres roboter var bl.a de første inne i Fukushima reaktoren etter tsunamien i 2011

Havforskere bruker også selskapets roboter til å drive kostnadseffektiv forskning i måneder av ganger på en enkel lading.

I private hjem bruker deres roboter til støvsuging, vask av gulv, svømmebasseng og takrenner, samt en versjon man kan modifisere selv for hobbybruk.
For fremtiden forsker selskapet mye på kunstig intelligens, og for å få robotene til å kommunisere med hverandre, spesielt for militært bruk.

Selskapet største kunde er US Army. Og selv om selskapet leverte ett rekordår i 2011 falt aksjen med nærmere 30% når disse tallene ble offentliggjort. Amerika er jo som kjent ikke flust med penger om dagen og militæret skal kutte i budsjettene. Forventet inntjening ble derfor kuttet kraftig og aksjen stupte over natten.

Tallenes tale


iRobot trades med en P/E på 17.40 på nåværende pris.
De har gode marginer, god RoE, fantastisk cash ROIC og alt er på stell.
Skyhøy inntjening pr ansatt, ekte penger på bok, og har mer enn tidobblet inntektene sine på to år.


Det negative er at deres største kunde kutter i budsjettene. Og det er veldig negativt. I hvertfall på kort sikt.
Selv om IRBT har slått estimatene 8 kvartaler på rad så er selskapets egne estimater for 2012 lavere enn 2011. Negativ vekst blir ikke behandlet pent på Wall Street.

Men dette er ett selskap med dobbelt så mange patenter som ansatte og de har store konkurransefortrinn mot andre som vil inn på markedet. Det er den mest rendyrkede, børsnoterte robotprodusenten i verden. Og hvis du tror at varden vil få flere roboter i fremtiden kan IRBT være hvert en kikk.


Konklusjon


iRobot er i en svært spennende og voksende bransje. Da har mange svært dyktige ansatte og penger fra Uncle Sam har gjort at de har mange gode patenter som ikke vil gå ut på mange år enda. Dette gjør det vanskelig for eventuelle konkurrenter de nærmeste årene. På kort sikt kan aksjen falle enda mer og mange sitter nok på gjerdet frem til Q1 resultatene kommer.

Jeg følger med IRBT og kan komme til å gjøre ett kjøp i dette selskapet som jeg ser på som ett veldrevet, fremtidsrettet og visjonært selskap. Vi får bare vente til USA bestemmer seg for å angripe ett nytt land.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar