Sider

tirsdag 20. mars 2012

Analyse av Intel (INTC)

Intel driver design, produksjon og salg av mikroprosessorer. Selskapet er basert i Santa Clara, California og ble grunnlagt i 1968.


De har produktene sine i servere, stasjonære og bærbare pc'er, nettbrett, lagringsenheter o.l
De selger hovedsakelig sine produkter til andre produsenter av elektronisk utstyr og de er markedsledende innen stasjonær pc og servermarkedet.
Hovedkonkurrenter er bl.a  AMD, ARM Holdings, Samsung, Qualcomm og Texas Instruments.

På dagens pris har selskapet en P/E på 11.61 noe som en langt under gjennomsnittet for industrien på 15.70
Intel har hatt problemer med å omstille seg til det nye markedet med håndholdte enheter og ble tatt skikkelig på senga når Apple kom med iPhone og Ipad.
Intel's svar på dette har latt vente på seg og mange har fryktet at Intel er en døende kjempe. Intel svarer nå med nye prosessorer for tablet og smarttelefon markedet og jeg tror de har nok penger og forsningsressurser bak seg til å ta ett skikkelig jafs av dette nye markedet i tiden som kommer. På forskningsfronten har nemlig Intel ett større budsjett enn sine tre største konkurrenter til sammen. Det kan virke som om kjempen har brukt tid på å snu seg rundt, men at de nå har forstått hvor viktig håndholdt-markedet kommer til å bli i fremtiden.

Tallenes tale


Når man analysere en bedrift så kan man synse så mye man vil om fremtiden, men fortiden har også noen viktige ting å fortelle oss. Om selskapet har klart å skape verdi for sine investorer kommer greit frem i rapportene selskapet har gitt ut. Her er det viktig å huske at ting svinger fort og ett dårlig år må ikke skremme deg fra å investere i ett selskap så lenge trenden på litt lengre sikt er god.

La oss kikke på Intel de siste 5 år.


RoI for de siste 5 år ligger på 17.50 noe som er skyhøyt over gjennomsnittet for sektoren. Dette vil si at Intel har vært flinke til å skape verdi for investeringene som er gjort.

Net Profit Margin på 19.70 er også svært sterkt og mer enn dobbelt så høyt som gjennomsnittet for sektoren. Det er viktig å tenke på at INTC er store og at mange små start-ups kan dra ned gjennomsnittet for en sektor.

Veksten i EPS siste 5 år har vært 18.49% og den har steget 5,70% siste år.

Marginene stiger og Intel har vist gjennom mange år at de kan skape verdier for investorer og at trenden fortsetter.


Fremtiden

De siste årene har INTC vært litt preget av de nye håndholdte enhetene som har gjort ett meget stort innhogg i markedet som før var forbeholdt stasjonære PC'er eller laptop'er.
INTC håper å ta markedsandeler med sin Atom prosessor i enheter som kommer i 2012 og 2013.
Neste generasjons prosessorer er allerede i støpeskjea og Rosepoint som er bygget på 32nanometer konstruksjon kan muligens bli en gamechanger, men fremtiden vil vise om de kommer først til markedet med denne konstruksjonen.

I 2011 kjøpte INTC McAfee for å styrke og diversifisere sine produkter. De vil integrere antivirus ned i hardware i stedet for å ha egne software produkter. Dette har også muligheter til å lage store bølger i markedet for bedrifter og privatpersoner som i økende grad blir avhengig av sikkerhet på sine enheter.

På servere "eier" Intel markedet og det ser ikke ut som det skal forandres med det første.

Den siste tiden har Intel gått litt utenfor sin kjernekompetanse å kjøpt seg opp i TV over internett markedet.
Mange mener dette viser dårlig dømmekraft, men Intel har mye cash å bruke både på markedsføring og på å knytte andre leverandører opp mot sine produkter. Akkurat på dette punktet er det helt fifty-fifty i min bok da de må konkurrere med noen virkelige giganter som Apple( TV), Samsung, Amazon osv.

Intel har også kjøpt seg opp i det svenske Tobii som spesialiserer seg på øye-tracking som mange mener vil erstatte datamus og tuchpad i lpet av det neste tiåret.

Utbytte


Intel betaler ut 3% utbytte med en utbyttegrad av EPS på bare 33% (TTM)
Utbytte har steget med 13.35% siste 5 år, som ikke er en fantastisk vekst, men med tanke på utbyttegraden har Intel muligheten til å øke utbytte i mange år fremover. De er også i en svært konkurranseutsatt sektor der det kreves at mye av pengene investeres tilbake i selskapets R&D.


På kort sikt er det aldri godt å si hva som skjer med selskapet, men jeg har kjøpt på rett under 27$ og har planer om å ha de i porteføljen til tallene overbeviser meg om noe annet. Jeg tror de vil outperforme på lang sikt.


(Jeg er long i INTC)

Dette er en kort oppsummering av mange analyser og informasjon jeg har funnet på nett.
For en grundigere gjennomgang foreslår jeg å gjøre din egen due diligence.


Her er ett fint sted å begynne: http://seekingalpha.com/article/448951-intel-where-are-the-growth-opportunities

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar