Sider

torsdag 8. august 2013

Porteføljerapport August 2013

Selskapene jeg eier og følger har stort sett rapportert nye kvartalstall og det er jo endel spennende utvikling.

Apple har ikke gitt ut ett nytt produkt på ett år og satt ny rekord i antall solgte iPhone's. Jeg tror ryktene om Apples død er betydelig overdrevet. Riktignok solgte de endel 4 og 4s i fremvoksende økonomier og analytikerne liker ikke fall i ASP, men denne strategien låser flere og flere inn i iØko-system og når man ser på markedsdata om hvor mange som velger å fortsette å kjøpe Apple produkter når de først har kjøpt ett,er det oppmuntrende lesing.

Selskapet kjøper også aktivt opp sine egne aksjer til gunstige priser, noe som jeg tror vil komme eierne tilgode på lengre sikt. Dette gir også en bunn i prisene, tydeligvis rundt 400$, som gjør at uansett hvor mange fond som dumper aksjen for mangel på vekst, så vil Apple bruke sin enorme pengebinge på å kjøpe disse aksjene som gjør at EPS går opp og min eierandel blir større. Jeg forventer ikke at Apple skal levere veksten de har gjort de siste 5 årene, men at de vil levere økende utbytter og moderat vekst i årene som kommer. Kanskje slik Microsoft har oppført seg de siste ti årene. Kjøpte du de aksjene til for høye priser så har avkastningen vært dårlig, men ett kjøp etter P/Ekompressjonen har gitt stigene utbytter som kan reinvesteres til hyggelige priser. Dette har gitt god totalgevinst med lav beta.


Textainer(TGH) har falt jevnt og trutt de siste månedene. Selskapet har levert gode resultater, men lavere enn analytikernes forventninger, noe som er rart grunner selskapet utstrakte bruk av langsiktige kontrakter. Det burde være enklere enn med de fleste andre selskaper å sette opp en model for TGH.

Shippingsektoren trenger Europa/Asia handelen til å øke for å få ett oppsving, og med 93-95% av containerne i bruk til enhver tid så kan ett oppsving gi økende rater på svært kort tid. Men ventetidene for å kjøpe nye containere er nå nede i 4-5 uker så denne effekten vil bli svært kortvarig. Men TGH har levert enda ett rekord-kvartal, de økte utbytte for 14 kvartal  på rad og de fortsetter å redusere rentene på sine lån. Jeg vil kjøpe mer å øke til en full posisjon i dette selskapet i nærmeste fremtid.

NeoStem(NBS) har hatt en svært så volitil sommer. Selskapet hadde en 1 for 10 revers splitt. Dette gjorde at prisen steg fra ca 0.50 til ca 5$ pr aksje. Dette gjør at selskapet havner på radaren til en lang rekke fond og institusjoner som før ikke engang har mandat til å kjøpe penny-stocks. Prisen svinger mye om dagen men jeg tror jeg skal bite tenna sammen å kjøpe en liten del til av NBS. De har mye bra gående om dagen og jeg ser for meg Baxter kommer til å kjøpe dem opp. De to selskapene har to svært like celle-terapi produkter i testing med svært gode resultater og NBS produserer disse cellekulturene for Baxter. Neostem er ett av få selskaper innen denne sektoren som faktisk kan  produsere produktene de tester i stor skala, også for andre selskaper. Og prisingen av selskapet er lav i forhold til salgspotensialet til produktet de har i Phase2 testing.

Nokia halter avgårde.
Jeg har hatt svært stor tro på Nokia. De lager bra telefoner. Problemet er at markedsføringen har vært latterlig. Selskapet lover mer målrettet markedsføring i USA av Lumia 1020, 925 og 928.
Og enten vi liker det eller ei så er USA markedet som bestemmer hva som er kult i High-end smarttelefonmarkedet. Salgsvolumet til Lumia serien har vært 24-27% pr kvartal de siste to kvartalene men Windows Phone OS har fortsatt under 4% markedsandel. Dette er ikke nok og jeg følger utviklingen på denne fronten tett. Nokia fikk kjøpt Siemens sin andel av NSN til en hyggelig pris og det virker som det skal sparkes ytterligere endel tusen mennesker herfra. Det som er bra er at etter restruktureringen har de konsentrert seg mer om prosjekter med høyere marginer noe som har ført til bedre lønnsomhet. Jeg synes Nokia CFO hinter voldsomt til at denne delen av virksomheten vil bli solgt etterhvert, men det forutsetter vel at Devices & Services divisjonen må begynne å tjene penger igjen.

Jeg vurderer å selge halve posisjonen i Nokia med svært hyggelig gevinst, hvis ikke jeg ser store tegn til bedring i markedsføring og markedsandeler snart. Nokia har vært blant navnene jeg har hatt mest tro på, men troen begynner å svinne litt. Jeg har hatt god avkastning og det er kanskje på tide å kikke videre. Har endel spennende navn på lista. Jeg gir dem ett kvartal til og hvis ikke markedsadelen er over 5 så ryker dem. 7,5% til jul.

Intel begynner å vinne markedsandeler i tabletmarkedet og vil begynne å shippe Soc's med LTE og voice innen slutten av året. Da tror jeg nok Qualcomm, TSE, Broadcom og de andre ARM-lisensholderene og fabrikkene vil begynne å merke nedgangen. Ganske fort og brutalt. Det er mye snakk om marginene til Intel men hvis ledelsen mener de kan oppnå "company-average" gross margin på SoC's til +-30$ så har jeg ingen grunn til å tvile på det. Den nye CEO virker som ett friskt pust. Selskapet økte ikke utbyttet sitt dette kvartalet noe som er forståelig mtp ett fallende PC-marked, men skuffende på en annen måte. Jeg ser fortsatt for meg Intel som en verdiinvestering på nåværende priser. Jeg satser på at Intel vil gjøre som de har gjort gang på gang, nemlig å eie markedene de går inn i rett og slett pga bedre prosessteknologi, skala og faktum at de er vertikalt integrert noe som gir marginer de andre i bransjen kan drømme om. Når Haswell begynner å komme i flere å flere form-factors og i alt fra vifteløse laptopper til 2i1 tablet/laptopper vil intektene stige igjen og utbytte vil økes. De vil nok komme med en liten økning for å kunne fortsette sin "streak" av økende utbytte vært år, men det er mange småinvestorer som har solgt de siste dagene fordi ikke økningen kom i dette kvartalet. More to come


Ship Finance har ikke rapportert noen nye tall, men det rapporteres om fallende rater for tankere, så det blir vel dårlig med overskuddsdeling fra FRO. Ellers er det steady as we go

SeaDrill har fått ny CEO, har bestilt nye rigger og kjøper seg opp i Sevan Drilling. Ikke no nytt der altså;)


Siden det har vært en lang og deilig ferie har jeg brukt minimalt med tid på aksjemarkedet i det siste. Sommeren må nytes. Så når jeg var tilbake på jobb denne uka var det mange rapporter å få med seg. Jeg lyttet til PotashCorp(POT) og Mosaic(MOS) sine kvartalsrapporter dagen da nyheten om at Kalium-kartellet i russland/hviterussland slo sprekker.

Jeg har lenge tenkt på å kjøpe noe i gjødsel-industrien siden jeg tror det er en langsiktig trend mot mer kjøtt, som krever mange kg korn å fø opp. Godt jeg ikke slo til, for 25% av markedsverdien til POT og MOS ble borte på ett par dager. Yara falt også, noe som er rart siden disse er foredlere av stoffet så lavere innkjøpspris burde kunne tilsi bedre marginer. Men Yara er opp igjen etter at markedet fikk summet seg. (EMH my ass)
Jeg skal gjøre mer research på Yara da jeg vet lite om dem, men fra det lille jeg vet ser det ut som ett selskap jeg bør kunne mer om.
Muligheten for at markedet overreagerer på POT og MOS er også store, men jeg tror ikke jeg har kunnskapene til å gjøre en god model på hvordan 300$pr tonn vil gi utslag på marginene til disse selskapene så jeg tror jeg holder meg unna frem til neste rapport. Jeg skal prøve meg på en EPS model med worst-case pris på 300$ og se hva jeg kommer med av fair-value. Etter hva jeg forstår er det ikke bare å skru på en bryter for å øke produksjonen av kalium over natta, så det kan være at dette vil ta tid å spille ut,men jeg vil helst ikke eie flere selskaper med synkende inntekter og marginer:)


Ett annet svært spennende selskap jeg har på radaren er LeapFrog(LF).
Selskapet lager undervisende underholdning for barn. Lær å lese og skrive tablets osv.. Selskapet er klar leder innen sin nisje og jeg tror vekstpotensialet er stort. Satt å ventet til den falt under 10$ men var for treg og nå er den godt over 11$ igjen. Tror uansett det er en god langsiktig investering til priser rundt dagens.

Ellers har Linn Energy(LINE) vært mye i vinden i det siste for de som følger med litt på innenlands oljeproduksjon i USA. Selskaper er en MLP som er eneste grunnen til at jeg ikke har kjøpt dem for lenge siden. De har siden laget ett c-corp(LinnCo(LNCO) som kun eier andeler i Linn for å kjøpe opp andre c-corps. (Jeg har vært i kontakt med norske og amerikanske skattemyndigheter, samt Nordnet. Ingen kan gi meg ett svar på hvordan en MLP beskattes for norske/utenlandske investorer)
Businessmodellen er som følger. Linn kjøper stabile oljefelter som allerede er bygget ut, med lavt volumfall av de store oljeselskapene som konsentrerer seg meg om felter med høyere marginer. De har vært svært gode til å ordne gode avtaler, bla med BP når det trengte cash i fjor. Så hedger de prisene på oljeproduksjonen så langt frem i tid som de kan ved å kjøpe swaps og puts. Dette gir god synlighet på inntjening. Cash-flow blir distrubuert til andels-eiere( i LINE) og aksjeeiere(i LNCO) og vekst finansieres med gjeld. (Litt som Seadrill)
Uenighet om bokføring av utgiftene som følger med disse derivatene som brukes til hedging er det som er sakens kjerne her. Ett stort hedgefond, samt magasinet Barron's har publisert mange saker om selskapets bokføring noe som har ført til at SEC ser på saken. Dette har ført til fallende pris på aksjene som Linn skulle benytte i oppkjøp av Berry Petrolium. Dette oppkjøpet er noe helt nytt i amerikansk selskapsstruktur og har fått mye oppmarksomhet i bransjen. På Berrys resultat-konferanse uttalte de bare at saken er utsatt mens de venter på SEC. Jeg har lyst til å ta en spekulativ posisjon i LinnCo(som er c-corp og skattes som alle andre amerikanske selskap) men har vært for feig. Men etter hva jeg kan skjønne så er hele Barry-kjøpet priset ut at aksjen nå, så ett evt kjøp er ren oppside, mens nedsiden er beskyttet av beviste reserver og cash-flow.


Første halvdel av 2013 har vært preget av at alle nyheter er gode nyheter. Markeder over hele verden tikker innpå nye 5års og all-time high. Men det er fortsatt mange selskaper som gir vekst til fornuftig pris. Jeg skal kjøpe mer fremover så lenge jeg ser verdi og muligheter. LNCO, LF, TGH
1 kommentar:

  1. Trenger du et lån for å finansiere prosjektet ditt eller utvide virksomheten din?
    Vi er investorer som gir ut lån på 1,9% rente, hvis interessert vennligst send oss din prosjektplan via e-post til: alas_loanfirm@outlook.com eller whatsapp-+1 (859-594-2902)

    SvarSlett