Sider

mandag 29. oktober 2012

Porteføljeoppdatering Oktober 2012

Det skjer stadig små ting i min lille, men voksende, portefølje.

Intel leverte litt bedre enn sine egne (senkede) estimater og det ser ut som den verste sell-off har gitt seg. 
Nå venter vel bare Windows 8 og nye mobil-chips som potensielle triggere.

SFL har avsluttet en charter avtale med Frontline og skal utstede flere obligasjoner. Fredriksen har peil, så satser på gode investeringer fra Ship Finance. 

BP har solgt sin del i TNK-BP til Rosneft mot en hel masse cash, samt aksjer og styremedlemmer i Rosneft.
Risky trekk av BP, men de har vel like mye tro på ett statsstyrt oljeselskap som ett privateid,styrt av staten.
Avtalen ser sweet ut, men på kort sikt kan det strupe litt cash-flow da utbyttet fra TNK-BP historisk sett har vært meget bra. På lengre sikt kan det bli svært lukrativt. Business i Russland er high risk/high reward da de sitter på enorme mengder olje og gass, men Putin er vel ikke best kjent for sin selskapsvennlige politikk. 
Maccondo ulykken begynner og ordne seg mer og mer, men det er fortsatt usikkerhetmomenter. Innen ett år tror jeg BP nærmer seg 60$. (Og jeg som ikke skal spå fremtiden)

Nokia er i rute med restruktureringen og siste kvartalsrapport visste høyere marginer og bedre cash-flow. Det er svært dyrt å sparke folk i Europa så restrukturerings-kostnadene er høye. Men dette vil spare selskapet 2-3 milliarder $ allerede fra neste år. Navtaq gjør det bra med nye avtaler mad Amazon.com, Oracle, Yahoo! og Ford siste tiden. Nokia Siemens Network leverte knallresultater og restruktureringen her går raskere enn planlagt. Selskapet skal også selge konvertible obligasjoner for å refinansiere gjeld som forfaller i 2014. Dette gir selskapet bedre tid. 
Jeg har akkurat fulgt lanseringen av WP8 og det styrker bare min tro på selskapet.

3D systems rocker videre. Leverte fantastiske tall i siste kvartalsrapport. 


To nye explore aksjer har blitt kjøpt for overskudd fra DDD og SFL, samt noe ny kapital. Vektingen av core mot explore er noe skjev i forhold til strategien men jeg er  litt på sidelinja på blue-chips mens vi venter på kongressen i USA. Kommer de planlagte skatteøkningene på utbytte kan det gi bedre kjøpsmuligheter. Kommer de ikke så kan det gi noe økte priser, men risk/reward sier vent og se.

Jeg har kjøpt to svært spennende og uprofitable selskaper:

Tesla Motors(TSLA) lager verdens feteste elektriske biler. 
Den nye Model S har nesten 50 mil mellom ladninger og er VAKKER. Selskapet bygger ladestasjonen som kan lade bilen til 80-90% på 30 minutter.Dette er gratis for Tesla-eiere og siden ladestasjonene drives av solcellepaneler(som er billige for tiden) produserer de mer strøm en det som blir tappet. Dette blir solgt på markedet og gir selskapet mer economics-of-scale.
Det er ett års ventetid på bilen noe som har gjort mange investorer nervøse den siste tiden. CEO og grunnlegger Elon Musk er en perfeksjonistisk, detaljstyrende arbeidsnarkoman med store visjoner. Minner meg om Steve Jobs på mange punkter(bortsett fra produktpresentasjon og det faktum at han er hyggelig)  Jeg har fulgt selskapet en stund og etter å ha lest tester av bilene og hørt visjonene til Musk måtte jeg ombord. Jeg forventer meg en humpete tur da over 44% av aksjene er solgt short. Spekulasjon fra min side.

Case:

Dette er en langsiktig investering. Jeg forventer at selskapet er cash-flow positiv i Q4 12 eller innen Q1 13. Evaluering følger hvis dette ikke oppnås.

Selskapet øker produksjonen til over 10.000 eksemplarer/år i 2013.
Supercharger ladestasjonene leverer som lovet og produserer ekstra cah-flow for selskapet som gir lavere priser på bilene. 
Gross margin pr solgte bil på 20%+
Model X i rute
Ingenting skjer med Musk!

Om det finnes en måte å tape penger i aksjemarkedet fortere enn ved å kjøpe en uprofitabel bilprodusent så må det være å kjøpe ett uprofitabelt, eksperimentelt legemiddelfirma. Så, da gjorde jeg det!
Neostem (NBS) driver med voksne stam-celler. http://www.youtube.com/watch?v=Txbe5XT_LJA
http://www.youtube.com/watch?v=O-TVyr90-Jw&feature=related

Super risky greier, men med muligheten for å forandre legemiddelindustrien slik vi kjenner den.
Kliniske tester har vært utrolig vellykkede og lignende prosedyrer har fått godkjenning av helsemyndighetene i flere land. Det som tidligere bare var eksperimentelt begynner å bli mainstream.
Neostem leverte også omsettning på litt over 77mill $ siste 12 mnd. Alt dette og mere til pløyes inn igjen i selskapet så overskudd er det dårlig med.
Selskapet tjener idag pengene sine ved å dyrke stamceller for andre selskaper som ikke har facilitetene til dette krevende arbeidet. Neostem har skapt Baxter's(BAX) sin nylig godkjente stamcelle-terapi så de har forståelse for hva som er effektivt og ikke.
Selskapet eide også en svært profitabelt kinesisk apotekkjede men grunnet nye regler og lite oversiktlige kjøreregler for selskaper i landet ble denne delen av selskapet en hodepine i stedet for å være det som skulle gi selskapet overskudd mens de var i kliniske studier. Selskapet ble kvitt apotekkjeden og ble med det kvitt 35mill$ i gjeld og 12 mill i cash. Dette gir selskapet noe mer spillerom mens de bygger opp sin produksjonskapasitet og ekspertise innen feltet.

Case:

AMR- 001 godkjennes
Selskapet får mer enn 5% royalties fra produksjon av andres celle-terapier.

Det blir spennende fremover

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar