Sider

mandag 7. mai 2012

Analyse av Nokia (NOK)

Nokia er ett finsk selskap med hovedkvarter i Keilaniemi, Finland. Selskapet produserer hovedsakelig mobiltelefoner og andre kommunikasjoneenheter.

Nokia har de siste 14 årene vært verdens største produsent av mobiltelefoner, men har mistet markedsandeler i mange år og ble i Q1 passert av Samsung. Selskapet har vært trege med å omstille seg etter iPhone-revolusjonen. Derfor ble det i 2011 klart at NOK har inngått ett omfattende samarbeid med Microsoft(MSFT)
De to selskapene skal samarbeide om å bygge ett tredje økosystem basert på Windows Phone OS.

For selv om Nokia har fortsatt å produsere brukbare mobiltelefoner krever nå forbrukere ett fullstendig integrert produkt med apper, spill, synkronisering og alt annet som vi har blitt vant til fra våre Iphones og Android-telefoner. Det er det NOK og MSFT håper de klarer å bringe til markedet med WP.


Lumia, som er navnet på Nokia's nye serie med mobiltelefoner har blitt godt tatt imot i USA, selv om de hadde en liten softwareglipp. Telefonen har solgt greit i USA og ble utsolgt i Storbritania. Lumia-serien inneholder flere modeller men det er Lumia 900 som er flaggskipet og telefonen som skal konkurrere med iPhone, Samsung Galaxy SII osv. Nokia samarbeider med AT&T i USA noe som gir en enorm støttespiller i ryggen.

 I USA er selges telefoner langt under markedspris, subsidiert av operatørene(slik som i Norge) så det er stort sett de heftigste telefonene som selger best.
Foreløpige estimater sier at telefonen selger ca 1mill eksemplarer i måneden, noe som virker imponerende, men som blir slått av både Apple, Motorola og Samsung. I low-end markedet i USA, som er voksende grunnet økende fokus på sparsommelighet, har Nokia ingen reel konkurrent.


Til høsten ventes Microsoft å slippe Windows 8 og Nokia vil lage tablets og telefoner som skal kjøre det nye OS'et. For de millioner av brukere som allerede er vant til Windows vil kompatibiliteten til de nye enhetene gjøre oppgaver på feks Office mye enklere. Det blir mer og mer vanlig å bruke smarttelefoner og tablets i jobbsammenheng så her kan MSFT og NOk ha en vinner.


Ett problem(til) for selskapet er at deres enorme kundemasse i Kina og India nå vil ha smarttelefoner. Deres salg av"dumme" telefoner, som har hatt opptil 50% markedsandeler i endel asiatiske land, faller raskt.
Håpet er at Lumia tar endel av støyten, men faren er at dette ikke går raskt nok til å demme opp for fallende inntjening i denne delen av markedet. Nokia har tatt affære og lansert en Lumia telefon til 99$ i Asia. Denne har ikke funksjonaliteten vi er vant til, men er en stor forbedring fra de gamle "dumme" telefonene.


Siden denne aksjen har falt mer enn 90% siden toppen er det selvfølgelig mye spekulasjoner omkring selskapet. En ide som mange mener det er grunnlag for er at Microsoft kjøper hele selskapet, beholder patentene og selger nettverksdelen til Siemens, som Nokia samarbeider med. Dette er selvfølgelig bare spekulasjoner. Men fortsetter Nokia å falle er det snart ikke mye igjen av den forenværende giganten.

Tallenes tale
Det er mye rødt i regnskapene til  Nokia. De er i en svært omfattende restuktureringsprosess  og det har kostet penger å prøve å ta igjen Apple og Samsung.
Selskapet obligasjoner har blitt nedgradert til "junk" av S&P og hakket over "junk" av Moody.

P/E er ikke mulig å kalkulere da selskapet ikke tjener penger slik det ligger ann nå.
Selskapet trades for øyeblikket med en P/B på 0.91 noe som tilsier at aksjekursen er lavere enn det man ville fått hvis man solgte selskapet i biter idag.
De sitter på noen milliarder i cash, men disse brennes fort hvis ikke selskapet får fortgang i prosessen.

Deres nye CEO har sagt opp tusenvis av finske arbeidere og flyttet fabrikkene deres til Asia. Dette kan bidra til å øke marginene.

Selskapet har den siste tiden solgt endel eiendeler for å fokusere mest mulig på restuktureringen, noe som forhåpentligvis vil gi resultater innen året er omme.
Det ble før helgen vedtatt at det skal betales utbytte noe som har blitt tatt imot med blandede reaksjoner. Noen mener det bare skulle mangle og andre mener pengene burde blitt brukt til andre ting som R&D, markedsføring e.l
Selv synes jeg å betale utbytte når man taper penger er ufornuftig, men det kan bety en av to ting.

1. Ledelsen tør ikke annet.
2. Ledelsen har veldig tro på at omstruktureringen vil fungere.

Konklusjon


Kjøper du Nokia idag får du faktisk mer enn du betaler for. Men pengene som selskapet sitter på går fort unna og book value synker fra kvartal til kvartal.

Oppkjøp på dagens pris er veldig high risk/high reward. Blir restruktureringen vellykket kjøper man idag ett selskap på kjempesalg. Problemet er at giganter har feilet før og Nokia er ett godt stykke ned den veien.

Hadde jeg hatt en portefølje som var mer moden, med mer diversifisering ville jeg kjøpt NOK idag. Problemet mitt er at jeg eier hele 3 selskaper der en av dem allerede er ganske high risk, så kjøp av Nokia idag vil gi meg for høy risiko. Jeg vil dog følge svært godt med på selskapet og gjøre ett kjøp hvis det kommer signaler om at Lumia-salget går bra. Windows 8 kan også bety svært mye for Nokia, men siden Microsoft har en tendens til å lage hvert andre operativsystem elendig så får vi nok se hvordan det går først.

Jeg avventer selv om det kan koste meg litt i avkastning..Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar