Sider

mandag 9. april 2012

Analyse av 3D Systems (DDD)

3D Systems er ett teknologiselskap grunnlagt i 1986 i Valancia, California.
De har nå hovedkvarter i Rock Hill, South Carolina
Selskapet driver i en svært spennende bransje: 3D Printing.

Hvis du aldri har hørt om dette før så er du ikke alene. Selv om den grunnleggende teknologien har vært tilgjengelig siden 80-tallet har det vært svært dyrt og derfor begrenset seg til profesjonelle brukere. Teknologien som blir brukt idag er noe annerledes og har vært i bruk siden 2003. 3D systems er pionerer på begge typene teknologi.

I praksis er en 3d-printer akkurat lik som en 2d-printer som du sikkert har på jobben og kanskje hjemme.
Forskjellen er at 3d-printeren legger lag på lag som gjør at man kan bygge ett produkt fra en datafil.
Selskapet har 7 forskjellige typer printere, men det finnes muligheter for å printe i 99 forskjellige stoffer. Alt fra glass, betong, stål og plast samt mange forskjellige legeringer.

Noen eksempler på brukere av teknologien:

Leger kan printe ut en spesialtilpasset protese til noen som har mistet ett lem.
Tannleger kan printe ut tenner eller en hel kjeve
Arkitekter kan printe ut modeller av ett hus de har tegnet
Lockhead Martin printer ut deler til den nye F-35 jagerflyet. Deler som ikke kan lages ved vanlige produksjonsmetoder.
Bilprodusenter printer ut motordeler


Alt dette er allerede realitet og det forskes mye på nye muligheter og stoffer å printe i.


Så  hvis dette allerede er en realitet så hva er det som gjør dette selskapet så spennende?
Teknologien har vært svært dyr og derfor forbeholdt det profesjonelle markedet. Det 3D Systems nå gjør er å bringe denne teknologien til deg og meg, vanlige forbrukere.
Dette kan gi enorm vekst eller det kan vise seg å bli en dyr affære. Jeg har troen på det første.

Selskapet gjør nå low-end printere tilgjengelige for markedet for en pris på 1300$
En stiv pris ja, men svært mye lavere enn det har vært mulig å kjøpe produktene for tidligere. Og hvis man sammenligner med hva det kostet å kjøpe en vanlig 2D blekk-printer på begynnelsen av 80-tallet så er det faktisk ganske likt. Hvis markedet liker det de ser vil prisene naturlig nok falle så enda flere har råd.

3D systems prøver med denne satsingen å gjøre det samme som HP, Canon og andre har gjort med 2D-printere. Selge printeren så billig som mulig for så å tjene penger på "blekket" og på serivce. Og ettersom selskapet har patenter på mange av stoffene det printes i og herderen som brukes for å gjøre produktet solid
vil de ha en stor fordel mot andre konkurrenter i årene fremover. Og når man ser på den enorme veksten i antall 2D printere i årene etter det ble tilgjengelig for vanlige forbrukere kan man jo begynne å drømme om lik vekst for 3D. Og ja, folk var skeptiske til 2D også. Hva skulle man med det?Tallenes tale


P/E på 34,76 på nåværende pris. Ikke avskrekkende med tanke på vekstmulighetene. Forward P/E på 24 hvis de når analytikernes estimater for 2012.


Selskapets salg har steget fra 138millioner$ i 2008 til 230millioner$ i 2011. Opp 44% bare i fjor.Cost of sales har ikke steget like fort. Det vil si at marginene styrker seg, noe jeg liker.

Selskapet har også ca 180mill i cash . Dette tallet har steget fra ca 20mill i 2008

Selskapet har hatt noen emisjoner de siste årene, men det er jo ikke uvanlig for små selskaper som trenger kapital for å vokse. De gikk med overskudd for første gang i 2010 og har økt overskuddet betraktelig siden da med en økning i EPS på 81 % i fjor

Selskapet har også kuttet kostnader betraktelig og økte inntekter pr ansatt med 24% bare i fjor.


Selskapet har kjøpt opp tilsammen 14 andre selskaper og har dermed sikret seg patenter og ett stort konkurransefortrinn.

Selskapet betaler naturlig nok ikke utbytte.


Min konklusjon


Selskapet er en spekulasjon på fremtiden til 3D printere. Hvis det tar av blant vanlige forbrukere er dette en investering som kan gi en svært pen avkastning de neste årene. Hvis satsingen flopper betaler man svært mye for ett selskap som så vidt er proffitabelt men som har en voksende kundebase i det profesjonelle markedet.

DDD lanserer produktene sine i flere byer i USA i morgen.
Jeg kjøper i kveld.

Long DDD

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar