Sider

mandag 2. juli 2012

Første halvår 2012. Noen lærdommer.

Jeg er nå ca ett halv år inn i det jeg håper blir en lang og lukrativ reise i aksjenes verden.
Som amatør har jeg mye å lære, men man lærer nok best når man faktisk har sine hardt opptjente penger investert i den store, usikre verden som utgjør aksjemarkedet.
Og 2012 har bydd på endel lærepenger når jeg ser hvordan "gamle jungelord" faktisk utspiller seg i markedet.

1. Don't catch a falling knife.

Jeg har trua på Nokia. I en tidligere post har jeg lagt frem noen grunner til at selskapet kan komme seg på bena og begynne å skape verdi for sine eiere igjen. Men markedet er tydeligvis ikke enig og aksjen har falt ytterligere 50% siden den gang. Hadde jeg hatt en større og mer stabil portefølje på det tidspunktet ville jeg ha kjøpt.
Siden den gang har selskapet sagt opp nye 10.000ansatte, kuttet ytterligere i estimatene for Q2 2012, blitt nedgradert til "junk" av alle de tre store rating-byråene, blitt saksøkt av Google, Microsoft har bestemt seg for å lage sin egen tablet og besluttet at Lumia 900 ikke kan oppgraderes til W8 osv osv. Selv om jeg forsatt tror det er plass til både iOS, Android og Windows Phone i markedet så vil jeg vente med å gå long i selskapet til jeg faktisk ser at salget begynner og ta seg opp og de begynner å skape cash-flow igjen.

Lærdom nr.1
Selv om det noen ganger frister veldig å kjøpe en aksje som har falt veldig så kan det være lurt å vente til aksjen har stabilisert seg før jeg trykker på avtrekkeren. Man kan tape litt avkastning, men nedsiden er ofte større.. Dont catch a falling knife.



2. Tradere er irrasjonelle og skaper mye støy basert på rykter.

I første halvår 2012 halvår har det vært langt mellom de gode nyhetene og tett mellom de dårlige.
Amerikansk arbeidsledighet biter seg fast på ett høyt nivå, lederne i EU krangler om regningen og i Kina har til og med de offisielle tallene(som pleier å være rosemalt) gått nedover, sist markert med fallende PMI.
Før FED's siste uttalelser steg DJIA, S&P500 og MSCI All World på rykter om nye kvantitative lettelser. Dette i en uke markert av de dårligste nyhetene fra USA på lenge.

Lærdom nr.2
Ikke kjøp på rykter og ikke bry deg med makroøkonomiske faktorer man ikke har har kontroll eller peiling på. Ting kan slå begge veier. Markedssynsere har rett maks 50% av gangene.


3. Når politikere går ut å bastant sier en ting så endres det gjerne i løpet av uka.

Politikere er svært gode til å gi lange svar som kan tolkes i ørten forskjellige retninger. Det er det de er trent til, og det er jobben deres. Greit nok.
Så når en politiker går ut å bombastisk deklarerer noe, så er det viktig å følge med.

Spanias minister gikk ut å sa at det ikke ville komme noen redningspakke til bankene uka før de ble enige om en pakke på opptil 100milliarder Euro.


Merkel gikk ut å sa at de ALDRI ville bli noen "fellesgjeld" i Eurosonen, dager før fredagens møte der det ble åpnet for akkurat dette.


Det samme skjedde for noen år siden før Hellas og Portugal måtte be om krisehjelp


Lærdom nr.3


Når politikere snakker i klartekst om finanspolitiske saker, så forvent det motsatte


4. Det er lettere å si man har følelser i sjakk en å faktisk ha det.

Selv om jeg har en svært liten andel av min "formue" i aksjer, så har jeg merket at det er kjipt å se en aksje man eier falle 10% på en dag. Da kan det være svært nyttig å gå tilbake til sin opprinnelige tese for kjøp av nettopp dette selskapet. Den bør være skriftlig og lettlest. I tillegg kan det være kjekt å skrive ned gode sitater og bokmerke gode artikler som omhandler det om å holde følelsene i sjakk. Det kan hindre at man selger seg ut av en posisjon som godt kan stige like fort opp igjen dagen derpå.

Lærdom nr.4
Skriv ned en enkel forklaring på kjøp av en spesifikk aksjepost. Forklaringen bør skrives med dine egne ord og ved bruk av egen tankevirksomhet. Copy/paste fra en analytikerrapport duger ikke.
Hvis du ikke klarer å lage en god case, så spar pengene til en annen dag.


5. Makroøkonomi er vanskelig

Makroøkonomi er vanskelige greier. Det er skrevet mang en doktorgradsavhandling som tar for seg små deler av dette enorme begrepet. Det eneste jeg forstår er at ingen har hele overblikket og ingen vet hva morgendagen bringer.
Hendelser kan få f.eks oljeprisen til å synke drastisk på kort tid(som den har gjort i år) noe som kan føre til lavere inntjening for en hel sektor. Det er viktigere å forstå hvordan makroøkonomiske forhold slår ut på prisingen av en aksje, enn det er å prøve å spå hvordan det faktisk vil gå her i verden. Jeg tror energien man bruker på å spå fremtiden heller ville blitt brukt bedre ved å diversifisere sin portefølje så den presterer tilfredsstillende i de fleste situasjoner. Det er jo selvfølgelig smart å følge med på hva som skjer i verden, men jeg tror avkastningen synker proposjonalt med tiden man bruker på makroanalyser i forhold til mikro.


Lærdom nr.5
Følg med i verden, men ikke bruk for mye tid på spådommer om hvordan verden vil utvikle seg. Grundige analyser av selskaper som vil klare seg gjennom vanskelige tider er viktigere.




6. Vit hva du kjøper og hvilken risiko som ligger i selskapet.


Jeg har gått long i BP, som en involvert i en av de værste miljøkatastrofene i verdenshistorien. 
Det kan virke som spekulasjon og det er mulig(ganske sikkert) Graham ville klassifisert det som det.
Men jeg vet hva jeg kjøper. Det tror jeg er viktig. Kjøper man seg inn i en slik posisjon, bør man har råd til å tape disse pengene, samt ha en stop-loss som ligger innen ett leie du er komfortabel med. Hvis det skulle komme en dom i saken, kan kursen på en slik aksje halvere seg før du får mail om saken. Da er det heller ikke sikkert man får solgt aksjen ved stop-loss så vær klar for å ta tapet hvis det skulle komme.


Lærdom nr.6
Vit hvilke risikotolleranse du har og ikke invester penger du trenger de neste 20 åra..




7. Ikke les kommentatorfeltet på E24.


Selvforklarende. Mange menneske som skal uttale seg om mye rart. 






Dette er litt av det jeg har lært så langt i år. Jeg regner med å lære mye mer i tiden som kommer.
Jeg velger å tro at de som prøver å forklare meg at jeg heller bør kjøpe indeksfond tar feil.
Med nok innsatsvilje til å lære, samt å lære av sine feil tror jeg at en sammensatt portefølje av gode selskaper vil outperform en hvilken som helst indeks over tid. Jeg har satt meg en tidshorisont på 10år. Har jeg gått i minus i forhold til det globale markedet innen den tid, vil jeg ta hatten min å gå inn i indeksfond.




Jeg vil fortløpende oppdatere min portefølje med kjøpskurser og evt salgskurser så alle som har interesse kan se hva jeg gjør, både riktig og galt. Jeg har inntrykk av at svært mange investorer har selektiv hukommelse når det kommer til å oppgi sine trades og at det ofte blir de beste om blir tillagt mest vekt.


Jeg vil gjerne motta kommentarer fra leserne av denne bloggen. Det har allerede blitt en jevn strøm av lesere på bloggen og jeg håper noen tar seg tid til å poste en kommentar hvis det er noe som er uklart, noe dere vil legge til, uenigheter eller spørsmål. Bloggen er laget for å dokumentere mine tanker mens jeg gradvis lærer mer i dette spennende faget. 

Utvikling siden jeg kjøpte min første aksje i februar.


Investeringskonto Zero



Aksje og fondskonto




2 kommentarer:

  1. Det med Nokia kunne jeg fortalt deg når Nokiasjefen gikk ut og sa Android aldri ville bli noe, og Nokia fortsatte på Symbian og videre med WM.
    Ser ut som de nye modellene er ålreit skrudd sammen, men skulle jeg hatt Windows på telefonen skulle jeg hatt one-click tilgang til pcen hjemme(selvsagt med riktig sikkerhet og passord), ellers holder jeg meg til Android.

    Morsomt å lese på bloggen her, mye nyttig å lære. Stå på!

    SvarSlett
    Svar
    1. http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=228362782695597990#editor/target=post;postID=3949007243270197907

      Ble ett langt svar.

      Slett